Hvordan regne om garnmengden?

Jeg er en sånn person som ikke alltid bruker det garnet som er oppgitt i oppskriften. Av og til er det fordi jeg vil bruke garn jeg har liggende, av og til er det kanskje fordi jeg vil ha en farge som ikke finnes i det garnet som blir brukt eller kanskje jeg bare har lyst på en annen kvalitet på garnet.

Men å bytte ut garn er ikke bare bare. Først må man vite at det passer overens med strikkefastheten på plagget. Dette sjekker man enkelt ved å se på banderolen på garnet og ved å strikke deg en strikkeprøve. Når du har funnet et garn du vil bruke må du også ta høyde for løpemeteren på garnet.

Aaah, deilige Hjertesang i mykeste DROPS Air

På min nyeste Hjertesang har jeg gjort nettopp dette. Jeg ønsket en myk genser i en deilig gulfarge som jeg kunne bruke rett på kroppen. Derfor falt valget mitt på DROPS Air. Dette er et «blowyarn» og er derfor veldig lett og har mange flere meter enn DSA Big Sterk per 50 g.

For å finne ut da hvor mange nøster jeg trengte gjorde jeg slik:

På en str XL trenger jeg 600 g DSA Big Sterk i hovedfargen. Dvs. 12 nøster. Hvert nøste har en løpemeter på 80 m. Den totale antall meter med garn jeg da trengte var 12 x 80 m =960 m.

Siden DROPS Air har 150 m på et 50 g nøste finner jeg ut hvor mange nøster jeg trenger ved å ta resultatet fra forrige regnestykke og dele det på 150 m: 960 m / 150 m = 6,4 . Man får ikke kjøpt 6,4 nøster så da runder jeg opp til 7.

Så da har man en formel som ser slik ut:

Antall nøster gammelt garn x løpemeter per nøste gammelt garn
= totalt ant meter man trenger

Totalt antall meter man trenger/ løpemeter per nøste nytt garn
= antall nøster man trenger av nytt garn.


Var dette nyttig? I så fall del gjerne innlegget med andre. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.